Eeva Eloranta

Eeva Eloranta, tuottaja, ohjaaja, näyttelijä FIA, TeMa

Eeva Eloranta 2014

Eeva Eloranta 2014

Olen näyttelijä Eeva Eloranta, Suomen Teatterikoulusta 1975 ja myöhemmin Teakista 2008 valmistunut teatteritaiteen maisteri. Olen työskennellyt useissa teattereissa sekä kiinnitettynä että vierailevana näyttelijänä. Lähes 25 vuotta kestänyt freelancerius on vienyt minut mm. Kansallisteatterin ja Helsingin Kaupunginteatterin näyttämöille. Myös Porin Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja monet muut näyttämöt ovat tulleet tutuiksi. Näyttämörooleistani mainittakoon Peer Gynthin Solveig ja Pieni Kauhukauppa -musikaalin naispääosa Helsingin Kaupunginteatterissa sekä Vanja-enon Jelena Andrejevna Kansallisteatterissa. Suuri osa näyttelijänammatistani on toteutunut tv:ssa, elokuvassa ja radiossa. Filmirooleja on kertynyt yhteensä alun toista kymmentä ja keskeisiä tai pienempiä rooleja useissa tv-näytelmissä ja -sarjoissa. Olen saanut kahdesti sekä valtionpalkinnon (1982 ja 1984) että Jussi-palkinnon (samoina vuosina). Palkitut roolityöni olivat elokuvissa “Yö meren rannalla” (Erkko Kivikoski/ 1982) ja “Palava enkeli” (Lauri Törhönen/ 1984) sekä tv-elouvan “Zoja” (Timo Humaloja/ 1984) nimirooli. Muista filmirooleistani mainittakoon Saara Pekka Parikan ohjaamassa Pohjanmaassa ja naispäärooli Lauri Törhösen ohjaamassa Riisumisessa. Kuunnelmarooleja ja dubbaus- sekä juontajan töitä on takanani runsaasti, merkittävimpänä niistä Orvokin rooli Pekka Parikan ohjaamassa kuunnelmaversiossa Hannu Salaman Minä, Olli ja Orvokki -romaanista. Useita vuosia dubbasin mm. Walt Disneyn Aku Ankka -piirroselokuvien Iineksen roolia, sekin oli kivaa hommaa, jota on mukava muistella.
90-luvulla tein kaksi vuotta Mtv3-kanavalla nähtyä tv-sarjaa “Blondi tuli taloon” näytellen Margit Haukkamaan roolia. Sen jälkeen – perheeseeni synnyttyä suhteellisen peräkkäin kaksi lasta – oli aika keskittyä perheeseen ja siirtää oman ammatin harjoittaminen taka-alalle. Ehdin kuitenkin vierailla näyttämöllä 2007 Kulttuurikeskus Poleenin Niskavuoren Hetassa (nimirooli) ja 2009 Kaisa Rastimon elokuvassa Myrsky (pieni sivurooli). 2014 esiinnyn jälleen näyttämöillä eri puolilla Suomea, tällä kertaa Maria del Monten roolissa musiikkikomediassa Lukkosulaa ja lumpeenkukkia, jonka on kirjoittanut Heli Laaksonen. Kesällä 2015 näyttelin Rapion Myllyteatterissa Juvalla Likan roolin Sinikka Nopolan komediassa Eila, Rampe ja huonot keenit. Tällä hetkellä esiinnyn Proeventsin tuottamassa musiikkikomediassa Jättipotti Raakel ”Raksu” Mutikaisena vastanäyttelijöinä Juha Veijonen ja Olli-Matti McLees. Jättipotti tuli ensi-iltaan Kangasniemi-salissa 2.10.2015 ja esitykset jatkavat eri puolilla Suomea.
Ohjaaminen ja tuottaminen ovat nykyisin myös kiinnostukseni kohteena. Ohjasin brittifarssin Riemurahat Varkauden Teatteriin 2011 ja farssin Lainatenori Mikkelin Teatteriin syksyllä 2013. Ohjauksiani sekä harrastaja- että ammattiteattereissa on yhteensä n. 30. Tuotantoyhtiöissämme Adele Company ja Proevents toimin teatteri- ja konserttituottajana.
2013 tuotin Mikkelissä TANSSIMATSI -nimisen tanssiaiheisen taidekasvatushankkeen yläasteikäisille. Mikkelin 14-15-vuotiaat koululaiset näkivät Mikaelissa Kansallisbaletin nuorille suunnatun tanssiteoksen Tanssimatsi, osallistuivat Kansallisoopperan tanssijoiden vetämiin tanssiaiheisiin työpajoihin ja tekivät myöhemmin syksyllä tutustumismatkan Helsinkiin, Kansallisoopperaan, missä näkivät Taikahuilu -oopperan.
Olen naimissa Hannu Lappalaisen kanssa ja meillä on kaksi aikuista lasta. Mielenkiintoni kohteena ovat teatterin, tanssitaiteen ja elokuvan lisäksi yhteiskuntaan ja kulttuuripolitiikkaan liittyvät kysymykset. Joskus ehdin puutarhanhoidon ohella lukeakin, mikä on vanha intohimoni ja onpa suunnitelmissa aloittaa uudelleen tanssitreenauskin näin ruuhkavuosien jälkeen.
Piirros © Antti Tiainen